Historie

We wisten niet wat we er van moesten verwachten in 1993. Een uitdaging was het echter wel. Niemand ter wereld had in die tijd nog op het strand "gemountainbiked". (Dit voltooid deelwoord bestond in die tijd ook nog niet). Het pioniersgevoel lokte destijds 87 mountainbikers naar het strand van Hoek van Holland. Wij als organisatie wisten niet wat ons te wachten stond, maar we hadden voor de zekerheid voor veel begeleiding en voeding gezorgd en de deelnemers moesten een gezondheidsverklaring overleggen. De enthousiaste reacties na afloop zeiden ons dat we het goed hadden ingeschat. Oud Tourwinnaar Jan Jansen typeerde HvH-DH als een "Wereldevenement".

Vele organisaties kopiëerden ons evenement en tegenwoordig zijn er heel veel profs en amateurs die hun stranddoop al hebben gehad. Ook veel fietsvereningen in de kustgebieden organiseren regelmatig strandtrainingen om hun leden voor te bereiden op de speciale omstandigheden die het strand met zich meebrengt. Dat een HvH-DH doop voor velen nog steeds een wens is, zien wij elk jaar weer aan de groeiende deelnemersaantallen. En wij begrijpen ook waarom.

Bij Hoek van Holland-Den Helder rijdt je de volledige kustlijn van Nederland af. In geen enkel ander land ter wereld is het mogelijk om 130 km over het strand te fietsen; dit maakt HvH-DH uniek. En tijdens deze tocht maak je heel veel mee: starten met de profs, in groepsverband fietsen, het harde en zachte zand leren kennen, de route over de sluizen van IJmuiden en de enthousiaste aanmoedigingen van het publiek bij de badplaatsen zoals Scheveningen, Zandvoort, Wijk aan Zee en Callantsoog. Bij de finish in Den Helder zal je beseffen dat je een unieke prestatie hebt neergezet. Kortom: HvH-DH biedt jou een avontuur dat je niet snel zal vergeten ! HvH-DH is niet de makkelijkste tocht. Ondanks dat altijd met laag water wordt gereden en de wind meestal uit het Zuid-Westen waait, zijn de omstandigheden pittig te noemen. Naast de te overbruggen afstand van 130 km zijn er diverse elementen die zich niet laten bedwingen. Zo is de hardheid van het zand nergens hetzelfde en rijdt je soms met "asfalt-omstandigheden" en dan weer kilometers op "zuig-zand".

Diep respect dus voor alle deelnemers aan Hoek van Holland - Den Helder. Heb je eerder meegedaan, dan ben je verslaafd aan dit unieke evenement en wil je je tijd verbeteren. Ben je een nieuwe deelnemer, dan wil je wel eens weten waar je grenzen liggen. Als organisatie willen we de kwaliteit van onze evenementen tot in lengte van jaren blijven garanderen. Wij hebben in overleg met onze begeleiders van de Reddingsbrigade Nederland en de politie moeten besluiten dat we maximaal 1000 deelnemers kunnen toelaten.
Dus . . . wacht niet te lang met inschrijven !